11 Mart 2022 Cuma

Parası Üç Yıl Önce Ödenmiş

Kızımız normale göre çok geç katıldı ailemize sevgili arkadaşlar. Biraz da bu yüzden, onunla ilgili bir çok şey için biraz aceleci davrandık. Çocuklar sever diye daha beş aylıkken Disneyland'e götürdük, garip 🐝Mezzy🐝'cik arabasından zar zor başını kaldırıp, sağa sola bakabildi. Paris'e götürüp, Eyfel kulesini gösterdik, agu-bugu deyip, uyumaya başladı.

Sevgili karım Noel Baba'yı çok sever. Her Noel, Noel ağacını sanki Noel Baba gelecekmiş gibi süsler, aylarca kaldırmaz. Sırbistan'dayken yüzlerce kilometre gidip, sevdiği bir Noel ağacını, başka bir şehirden de süsleri almıştık.

Hristiyan dünyasında Noel Baba, uçan ren geyiklerinin çektiği kızağıyla damdan dama gider, bacadan girip, çocukların hediyelerini Noel ağacının altına bırakır. Noel Baba geldiğinde yemesi için kurabiye ve süt, ren geyikleri için de bir kaba tuz koymak adettendir.

Jelena'nın katkısıyla, 🐝Mezzy🐝'de Noel Baba fikrine bayağı bayağı angaje oldu. Her Noel annesiyle birlikte Noel ağacını süsledi, ağacın altına kurabiye, süt ve tuz koydu, Noel Baba'ya istediği hediyelerin listesini gönderdi. Noel Baba da elbette onu kırmadı, istediği bütün hediyeleri getirdi.

Böylece sevgili kızım ve Noel Baba arasında güzel bir arkadaşlık kuruldu.

Noel Baba'ya biz her ne kadar sahip çıksak da, senaryo icabı, onu İzmir'in güneşinden ziyade kuzeyin karlarında aramak daha makuldür. İşin aslı, dünya Noel Baba'nın Finlandiya'nın en kuzeyindeki Laponya bölgesinde yaşadığını düşünür.

Laponya'nın Rovaniemi kentinin yakınında da Santa Claus Village isimli bir köy vardır. Santa Claus, yada Saint Nicholas hattızatında Noel Baba'nın ismidir. Mr. Claus ve eşi Mrs. Claus rivayete göre bu köyde yaşarlar.

Jelena, 🐝Mezzy🐝 doğduğundan beri onu bu köye götürmeyi düşlemişti. Ancak bu kez acele etmeden usulü ile yapalım dedik ve en azından 🐝Mezzy🐝'nin nerede olduğunu anlayacak kadar büyümesini beklemeye karar verdik. Çok acele edersek, ta oraya gitmişken, 🐝Mezzy🐝 yine agu-bugu deyip, uyumaya başlayabilirdi.

Daha da kötüsü olabilirdi sevgili arkadaşlar.

Burada, Montreux'nün kıyısındaki bir dağda da çakma bir Noel Baba köyü var. 🐝Mezzy🐝 henüz bir buçuk yaşındayken buraya götürmüştük. Beyaz sakallı, kırmızı elbiseli koca bir adam Ho Ho Ho diye kollarını açıp, onu kucaklamaya çalıştığında bayağı korkmuştu canım kızım.

Beyaz sakallı, kırmızı elbiseli koca bir adam Ho Ho Ho diye kollarını açıp, onu kucaklamaya çalıştı

Çok fazla beklemek de zararlı olabilirdi. Çocuklar büyüdükçe Noel Baba'nın gerçek olmadığını idrak ediyorlar haliyle. Bir kaç yıl sonra 🐝Mezzy🐝, Noel Baba köyünü "Ben artık büyük kız oldum" deyip, dudağını bükerek de gezebilirdi.

Doğru yaş dört-beş falan diye düşündük ve Rovaniemi'ye 🐝Mezzy🐝 dört buçuk yaşındayken, yani 2020'nin Şubatında gitmeye karar verdik. Santa Claus köyündeki otelimizi ve aradaki otel ve uçak biletlerimizi 2019'un yazının sonunda aldık. Lozan'dan Rovaniemi'ye uçak olmadığından, bir kaç kez vasıta değiştirmek, bu esnada da bir-iki farklı şehirde gecelemek zorundaydık.

Tam yolculuğa hazırlanıyorduk ki, ilk dalga COVID vurdu!

Garip Jelena üçümüz için kişi başı altı tane uçuş ile dört tane falan oteli apar topar iptal etmek zorunda kaldı. Santa Claus köyündeki otel rezervasyonunu ise 2021 Şubatına kaydırdı. Noel Baba köyüne bir yaz günü gitmek pek manalı olmayacağından, gelecek kışı beklemeye karar vermiştik.

2020 Aralığında ise ikinci dalga COVID vurdu.

Jelena artık bir seyahat acentesi maharetiyle rezervasyonları iptal edebiliyor yada değiştirebiliyordu. Bu süreçte elimizde bir dolu EasyJet, Air Baltics, KLM gibi havayollarının voucher'ları birikmişti. Jelena bunları başka yerlere giderken kullanıyor, konaklama otellerinin bağlı olduğu zincirleri buluyor, iptal ettiği rezervasyonları diğer gezilerimizdeki aynı zincirin diğer otellerinde kullanıyordu.

Jelena sadece Noel Baba rezervasyonunu iptal etmemiş, onu, geçen yılda olduğu gibi 2022'nin Şubatına kaydırmıştı. Oteldeki kız artık Jelena'yı ismen tanıyor, "Hello Mrs. Nalci, how are you today?" şeklinde emailler yazıyordu.

2021'in sonbaharında bu kez Omicron vurdu. Yine bütün ülkeler sınırları kapattı, yine bir dolu seyahat kısıtlamaları getirdiler. Bunların en pimpiriklilerinden biri Almanya idi ve Rovaniemi yolunda Berlin'de iki gece geçirecektik. Finlandiya da Fin olmayanlara aşı maşı dinlemeden test, karantina gibi bir dolu zorunluluk getirmişti.

Jelena, "Bu kez hiç bir şeyi iptal etmiyorum, bekleyelim, olursa gideriz…" dedi. Kızcağız haklıydı tabii. En önemlisi 🐝Mezzy🐝 altı buçuk yaşına gelmiş, "Noel Baba gerçekten var mı?" falan diye sormaya başlamıştı.

Ocak 2022'de işler düzelir gibi oldu. Bizler üçüncü, 🐝Mezzy🐝 ise ilk iki doz aşımızı olduk. Kısıtlamalar gevşedi, biz de üç yıl önce parasını ödediğimiz tatile gidebileceğimize yavaş yavaş inanmaya başladık.

Devam edeceğiz…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sadece bir "Hayır" sözcüğü

1959 yılında El Comandante, yani yoldaş Fidel, Küba’da ABD’nin kankası diktatör Fulgencio Batista’ta karşı gerçekleştirdiği devrim sonrasınd...