1 Mayıs 2021 Cumartesi

Peynirli Patates

Sevgili arkadaşlar, epeydir yazamıyorum, hazır sevgili kızım arkadaşının doğumgünü partisine gitmiş, biz de fırsat bu fırsat deyip, sevgili karımla yaptığımız dinner date'imizi bitirmişken yazayım istedim.

Konumuz, tabağın kuzeyinde gördüğünüz patates. Her türlü etle servis edebileceğiniz, hazırlaması çabuk ve kolay sayılabilecek, mükemmel lezzette bir 'side dish'.

Önce bulabildiğiniz en büyük boy patatesi alıyorsunuz. Tercih, o eski, kalın kabuklu grimsi patatesler.

İyice yıkadıktan sona 180 derece fırında hiç soymadan falan kırk dakika pişiriyorsunuz.

Sonra patatesleri geniş kenarından, tam ortadan kesip, iki eşit parçaya ayırıyorsunuz.

İsmi tam nedir bilmiyorum ama kabakları falan oyarken kullandığınız o oyma aletiyle, kabukları delmeden patatesin içini oyarak ayırıyorsunuz.

Bir kesme tahtasının izerinde büyük bir bıçakla ayırdığınız patates içlerini doğruyorsunuz.

Sonra bu patates içlerini derin bir kaba boşaltıp, en az patates içleri hacminde rende peynirle karıştırıyorsunuz. Sarı peynir. Kesinlikle beyaz peynir kullanmıyoruz. Ben burada Gruyere kullandım ama kaşar da mükemmel gider. Kalori probleminiz yoksa problem yaşayacağınız noktaya kadar tereyağ da ekliyoruz.

Karışım pelte haline gelene kadar krema ve süt ekliyoruz. Çok krema, çok lezzet, çok kalori. Oranına siz karar verin. Ben altı büyük patates için 35 cl 25% yağlı krema kullandım.

Şimdi buras çok önemli. Mükemmel görünümlü bir hastane yemeği olsun istemiyorsanız bol tuz koyuyoruz. Mutlaka toz soğan yada sarımsak ve karaiber de ekliyoruz.

Bunların hepsini derin kapta ezerek karıştırıyoruz ve yarım patates kabuklarının içine dolduruyoruz. Eklediğimiz hammaddeler nedeniyle kabukların içine çıkandan çok şey girdiğinden patateslerin üzerinde bir tepe oluşacaktır, normaldir, takılmayın.

Bunların üzerine biraz rende Parmesan serperseniz, mükemmel, renkli bir kıtır oluşacaktır.

Sonra fırının üst katlarında bir yerde on beş, yirmi dakika daha, karışımın üst tarafı kızarana kadar bekliyoruz.

Sonra da yiyiyoruz tabi.

Bu patatesi gölün kıyısında, Lutry isimli bir köyde, Restaurant Leman isimli, spesiyalitesi Fondue Bacchus olan bir yerde yaparlar. Dana etlerinin beyaz şaraplı bir sos içinde piştiği mükemmel bir fondüdür Bacchus. Siz dur diyene kadar da bu patatesleri taze taze, sıcak sıcak getirirler.

Yolunuz düşerse mutlaka deneyin. Biraz posh bir restaurant'dır, o yüzden hafif pahalıdır, ama verdiğiniz paraya değer. Masaları eski bir şarap mahseninde, mumlu falan, acayip romantik bir ortama bu güzelim yemeği yersiniz. Tepede görebileceğiniz Lutry şatosunun şarabını da miximize eklerseniz mükemmel bir akşam geçirebilirsiniz.

Herkese iyi bir hafta sonu olsun.

Sevgi ile kalın ❤️












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sadece bir "Hayır" sözcüğü

1959 yılında El Comandante, yani yoldaş Fidel, Küba’da ABD’nin kankası diktatör Fulgencio Batista’ta karşı gerçekleştirdiği devrim sonrasınd...