30 Ocak 2018 Salı

Primitivo


Bu akşam özel bir İtalyan şarabımız var sevgili arkadaşlar. Manduria bölgesinden leziz bir Primitivo şarabı.

Manduria, İtalyanın en güneyinde, çizmenin tam topuğundaki Taranto bölgesinde bir şehir. Epeydir yine bu civarlardan gelme Salice Salentino şarabına abone olmuştum, bölge aynı kaldı ama en azından Negro Amaro üzümünü değiştirip, Primitivo’ya atlamış olduk.

Primitivo çok eski bir üzüm, ta Roma devletine gidiyor kökleri. Bir-iki bin yıl kadarlık uzun sayılabilecek bir süre bu güzelim üzümün şarabının tadını çıkarmış İtalyanlar. Bu üzüm geçen yüzyıl bir yolunu bulup, kendini Amarika’ya bile atmış. Bugün Kaliforniya’da çok sayılabilecek miktarlarda ekiliyor, ancak yeni dünyada Primitivo ismi Zinfandel’e dönüşmüş.

Primitivo tatlı bir üzüm. Tatlı üzüm şeker, şeker de alkol demek, unutmayalım. O minik bakteriler mayalanma sürecinde hep şekeri alkole döndürürler. Bu sebeple Primitivo içerken biraz dikkat, diğer şarapları içerkenki hızınızla içerseniz hafiften çarpabilir.

Şarabımız sıradan bir marka - İsvıçrenin en büyük süpermarketi olan Coop için üretilmiş, çok genç, sadece üç yaşında bir şişe. O yüzden karafta iki saat kadar havalanacak. Ancak QA için bir kadeh tattım ki… Bu akşamım gerçekten güzel olacak, bu kadarını söyleyebilirim.

Şarap yazılarımı izliyorsanız, sık sık tekrarladığım şu yorumumu hatırlayacaksınızdır.

İtalyan şarapları, bang-for-buck hesabı, ödediğiniz paraya göre satın alabileceğiniz en iyi şaraplardır bence sevgili arkadaşlar.

Geçenlerde bir şarap gurusu ile bunun geyiğini yaptık. Bilgisine ama daha da önemlisi, ağızının tadına gerçekten saygımın sınırsız olduğu bu üstat da beni teyid etti. İtalyanlar artık kantite yani bol miktarda şarap yapmaktan çok, şaraplarının kalitesine önem vermeye başladılar.

Bunun sonucunda belki de dünyanın en güzel şaraplarını (yeniden) üretmeye başladılar. Fransız şarapları kadar burunları havada olmadığı için, bu şarapları çok makul fiyatta almak da mümkün.

Fransız şarapları gibi Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir ve Syrah gibi bir kaç baskın üzüm türü ile de sınırlı değil İtalyan şarapları. Güneyin güneşi ve volkanik topraklarından, Toskano’nun tepelerine, Alplerin eteklerinden Cote d’Azur kıyılarına farklılaşan iklim ve topraklarda bir o kadar da farklı üzüm yetişiyor. Bunlardan yapılma şarapların tadına varmak da bir ömüre zor sığıyor.

O yüzden bu akşam İtalyanız sevgili arkadaşlar.

Saluti 🍷

https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/27368870_10156599635316030_6138478010461946474_o.jpg?oh=382e4c6fd0af2fa9df22f52f2e74ccd6&oe=5B233A74

https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/27368870_10156599635316030_6138478010461946474_o.jpg?oh=382e4c6fd0af2fa9df22f52f2e74ccd6&oe=5B233A74





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sadece bir "Hayır" sözcüğü

1959 yılında El Comandante, yani yoldaş Fidel, Küba’da ABD’nin kankası diktatör Fulgencio Batista’ta karşı gerçekleştirdiği devrim sonrasınd...