20 Kasım 2011 Pazar

Mona Lisa'nin Başına Gelenler...

Hepimiz biliriz Mona Lisa'yı. Leonardo Da Vinci tarafından yapılmış, çok fazla çekici olmayan, elleri kenetlenmiş, hafifçe tebessüm eden orta yaşlı bir kadının resmidir.

Bu resim için dünyanın en çök bilinen resmi demek herhalde doğru olacaktır.

Mona Lisa bugün Paris'teki Louvre müzesinde sergilenmektedir.

Mona Lisa'nin Mona'sı, İtalyancadan, Ma Donna'nın önce Madonna'ya sonra da Mona ya kısaltılmasından gelir. Anlamı Türkçeye biraz ite kaka çevrilirse "Leydim" olur. Lisa, kadının adidir.

Leonardo, bu resmi 1503, 1504 yıllarında İtalya’da Floransa'da yapmaya başlamış ve ölümünden çok kısa bir sure önce 1519'da tamamlamıştır.

Bu resim bu güne kadar bayağıca seyahat etmiştir.

Yapımı esnasında Leonardo'yla birlikte önce 1516'da Floransa'dan Fransa'ya, Amboise kentinde bir şatoya taşınmıştır.

Kral Francois, bu resmi Leonardo'dan satın alıp, Fontainebleau şatosuna getirmiştir.

Kral Louis IV'e hediye edilen tablo daha sonra Versay sarayına taşınmıştır.

Fransız ihtilalinden sonra tablo Louvre müzesine götürülmüştür.

Napolyon I daha sonra bu resmi Tuileries sarayındaki yatak odasına asmıştır.

Daha sonrasında tekrar Louvre'a geri dönmüştür.

Fransa-Prusya savaşı sırasında Louvra'dan tekrar alınarak Brest kentine götürülmüştür.

Yeniden Louvre'a donen resim 1911 yılında bu müzeden çalınmıştır. Şüphelenilip hapse atılan Guillaume Apollinaire sucu Picasso'ya atmaya çalışmıştır :) Picasso bunun üzerine çağırılıp sorguya çekilmiş, daha sonra serbest bırakılmıştır.

Mona Lisa
Suçlu Vincenzo Peruggia iki yıl sonra bulunmuştur. Hırsız, ziyaret saatlerinde müzeye girip bir süpürge dolabında saklanmış, daha sonra Mona Lisa'yi ceketinin içine saklayarak kaçırmıştır.

Adından da anlaşılacağı üzere Vincenzo bir İtalyan’dı. Kendisi gibi İtalyan olan Leonardo'nun bu yapıtının İtalya’ya dönmesi gerektiğine inanmıştı. Bu yüzden Mona Lisa'yi iki sene boyunca evinde saklamış, daha sonra Floransa'da bir galerinin sahibiyle satışı için pazarlık yaparken yakalanmıştır.

Buna rağmen resim tüm İtalya’yı gezdirilerek sergilenmiş, daha sonra 1913'de Louvre'a geri donmuştur. Vincenzo, bu sucu sonunda sadece altı ay hapis yatmıştır.

Mona Lisa, II. Dünya Savaşı başladığında Louvre'dan alınıp önce Amboise kentine sonrasında da Loc-Dieu manastırına ve sonunda Montauban kentindeki Ingres Müzesine götürülmüştür.

1956 yılında bir saldırgan tabloya asit dökerek alt bölümünü ciddi bir şekilde tahrip etmiştir.

Ayni yılın Aralık ayında bir Bolivyalı tabloyu tas atarak tahrip etmiştir. Bunun sonucunda Mona Lisa'nin sol dirseğinin civarında renk kayıpları olmuş, bunlar daha sonra yeniden boyanmıştır.

1974 yılında, tablo Tokyo'da sergilenirken, müzenin özürlü kişilerle ilgili yönetmeliklerine kızan bir özürlü reisime kırmızı sprey boya sıkmıştır.

2009 yılında vatandaşlık başvurusu Fransa tarafından kabul edilmeyen bir Rus kadını müzede satın aldığı seramik kupayı Mona Lisa'ya fırlatmıştır.

Bu ünlü resmi 1997 yılında görme şansına sahip oldum. Ne yalan söyleyeyim, Mona Lisa olduğunu bilmesem alır mutfakta fırının üzerine, çok görülmeyecek bir yere asardım 😀

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sadece bir "Hayır" sözcüğü

1959 yılında El Comandante, yani yoldaş Fidel, Küba’da ABD’nin kankası diktatör Fulgencio Batista’ta karşı gerçekleştirdiği devrim sonrasınd...