8 Kasım 2020 Pazar

Shepherd's Pie

Sevgili arkadaşlar, bugün Shepherd's Pie, yani Çoban Böreği yapıyoruz. Orijinalde Brit olmasına rağmen, Yank'ler de yapar bunu.

Önce doğranmış soğan çok az biraz zeytinyağı yada sebze yağı içinde kızartılır. Biraz salça eklenip, kızartmaya devam edilir, dana kıyma, tuz, biber biraz da basilikum eklenir. 

Gravy severseniz, sosu Gravy ile değiştirebilirsiniz.

Ardından da bezelye ve dilimlenmiş havuç eklenir, kızartmaya devam edilir.

Çok kızartıp, kurutmamaya dikkat. Et tam çiğlikten haif pişmişliğe terfi ederken ateşten alınıp, derin bir fırın tepsisine konur.

Tepside, ucu düz bir tahta spatula ile seviyesi düzeltilir.

İkinci aşamada tepsideki soslu etin üzerine bir kat patates püresi yayılır, yine tahta spatula ile düzeltilir. Bir önceki aşamadaki spatulayı kullanıyorsanız, iyice yıkayın. Pürenin lekelenmemesi gerekiyor.

Üçüncü aşamada pürenin üzerine ince bir kat rendelenmiş Parmesan peyniri konur. Bazen biz önce bir kat Mozzarella koyup, onun üzerine Parmesan ekleriz. Parmesan'la karışıp eriyen Mozzarella'nın hem görünüşü, hem de tadı çok güzel olur.

Sonra doğru 200 derecede ısıtılmış fırına. Parmesan kabuklaşıp, renklenene kadar fırında bırakılır.
Burası çok önemli. Güzel bir şarap açılır. Bizde 2013'den bir İspanyol Gran Reserva var. Kuğu şeklindeki karaf zorunludur! 😜

Sonra da börek kare şeklinde kesilip servis edilir.

Bon Apetit! 😋

1

2

3

4






4 Kasım 2020 Çarşamba

Gerçek İtalyan Carpaccio'su

Hafta sonu İtalya'dayken gerçek İtalyan Carpaccio'su alalım dedik. Süpermarkette yarım saate yakın turladık, bulamadık. İtalya'da Carpaccio bulamamak imkansızdır. İyisimi soralım dedik.

Sorduğumuz görevli bizi direkt kasap mamullerinin olduğu reyona gönderdi. Bizim buralarda Carpaccio hep marine edilmiş falan biçimde hazır halde şarküteri bölümünde bulunur. Gözünü sevdiğimin İtalya'sı. Sadce eti satıyor, Carpaccio yapma sanatı size kalmış.

Bakalım şahsım neler yapacak bunla. Sizleri haberdar ederim 😍😋

Edit: Şimdi dikkat ettim. Etin geldiği inek Fransa doğumluymuş ama İtalya'da semirmiş! 😂

İnek Fransa Doğumluymuş!


Final!


27 Ekim 2020 Salı

Abondance

Bu peynirin ismi Abondance sevgili arkadaşlar. 14. yüzyıldan beridir yapılmaktaymış. Vatanı bizim komşu, şimdi adını söylesem boykotu deldi diyeceksiniz, hani ismi "F" ile başlayan diyar. Bu diyarın da Leman gölünün güneyindeki bölgesi, yani şu ünlü Evian suyunun geldiği yerler. Başka bir deyişle yaşadığımız Lozan kentinin dangadanak karşısındaki sahil.

Bir peyniri Abondance diye etiketleyebilmek için sadece yapım tekniklerine uymak yetmiyor. Peynirin yapıldığı sütün - ki inekten çıktığı gibi kullanılırmış, öyle pastörize steilize falan değil, bu bölgedeki özel bir inek sürüsünden gelmesi gerekiyormuş.

Ben ne olduğunu bilerek ilk kez geçen Pazar, oralarda yaşayan bir arkadaşın evinde yedim. Hatun kişi tabi ki tabiyeti gereği, ona uyacak şarap, vesaire ile diğer peynirlerle hangi sırada yeneceğini gözeterek mükemmel bir servis yaptı bize.

Bu peynir sadece mükemmel bir lezzet değil, üstüne bizim damak tadımıza da fazlasıyla uymakta.
Şu anda ise bir İspanyol şarabı ile flört ediyor minik masamda.

Bon Apetit 🧀🍷😋

Abondance


21 Ekim 2020 Çarşamba

Morel

Sevgili arkadaşlar Morel isimli mantar belki en çok sevdiğim mantar türüdür. Tabi ki Truffle, yani Trüf mantarı hem daha pahalı, hem de aroma bakımından çok çok daha yoğun bir türdür. Ancak iş mantarın tadına gelince şahsımın oyu Morel'a gider.

Çok ilginç bir mantardır. Şapkası yoktur ya da yok gibidir. Tadını çok bastırmamak için sosa, biraz tuz, biraz sarımsak, biraz da karabiber ile tereyağında kzartp, hafif atşte katılaştrırm. Et ve makarna üstüne mükemmel gider.

Bu akşam halimiz böyle gördüğünüz gibi. 🐝Mezzy🐝'cik akadaşında bir pijama partisi yapıyor, biz de sevgili karımla tekrar boyfiend/girlfriend olduk, ABBA ve Edit Piaf dinletip, şarap içiyoruz.
İşte böyle arkadaşlar. Bizim akşamımız güzel tabi, canım kızımı özlemekten başka...

Sizin ki de güzel olsun! 😍🍷😋



1 Ekim 2020 Perşembe

F-16 Güzel Ama...

F-16 mükemmel bir uçaktır sevgili arkadaşlar. Sesin iki katından fazla bir hızla uçabilir. Bu da saatte iki bin küsür kilometre eder. İnsanın aklını başından alan bir sürattir bu.

İnanılmaz kıvrak bir uçaktır. Dokuz G'den fazla, yani kendimizi tamamen normal hissettiğimiz 1 G'lik yerçekiminin (teknik olarak ivmenin) dokuz katı şiddetinde dönüşler yapabilir! Böyle manevralar esnasında pilotun kanı bacaklarına çekilir, beynine yeterli kan gitmediği için kendinden geçer. Bu esnada G-Suit dedikleri pilot tulumu devreye girer, bacakların etrafında balon benzeri bir mekanizma şişerek, kanın yukarı, beyne gitmesini sağlar. İşin aslı, eğer içindeki pilot dayanabilseydi, F-16 daha da yüksek G manevraları yapabilirdi.

Bu kadar hız ve çeviklik, F-16'yı canavar bir avcı uçağı yapar. Aklınıza gelen, ismini bildiğiniz uçakların yüzde doksanı F-16 karşısında çaresiz kalır. Eğer görebileceği kadar yakınında yakalarsa, ünlü F-35'in bile etrafında fırıl fırıl döner, lime lime doğrar. Gördüğü değil, görmediği uçakları bile yüz elli küsür kilometre uzaklıktan vurabilir. Sadece bir elin parmağı kadar uçak türü F-16 ile baş edebilir.

F-16 sadece bir avcı uçağı değildir. Nükleer bombalar dahil sekiz tona yakın bir çok akıllı ve aptal bomba, seyir füzeleri dahil güdümlü ve güdümsüz roket taşıyabilir. Uzun menzilli bombardıman, yakın hava desteği, yani yerdeki piyadelere yardım, sığnak bombalama, SEAD dedikleri düşman savunmasını elimine etme gibi her türlü havadan yere saldırı görevini mükemmel bir biçimde yerine getirir. Havadan yakıt ikmali yapabildiği için çok uzak mesafelerdeki hedefleri bile vurabilir. Geçenlerde bizimkiler Libya'da sekiz saatlik bir görevi tamamladılar.

F-16'nın bir de topu vardır ki, kodumu oturtur. Hava, yer demeden, nerede bir şey görürse, dakikada altı bin mermiyi altı namlusundan dangadanak gönderebilir üstüne - ne yazık ki sadece beş yüzün biraz üstünde mermi taşıyabildiğinden bir dakika boyunca topu devamlı kullanmaya cephanesi yetmez.
Sadece av yada saldırı gibi muharip görevleri değil, keşif gibi bilgi toplama görevlerini de başarıyla yapabilir. Kanadının, gövdesinin altına bir yerlere keşif podları takarak, gece gündüz bu görevde kullanabilirsiniz.

Abartmıyorum, mükemmel bir uçaktır F-16. Başarısı boşuna değildir. Uygar batının hemen her ülkesi bu uçağı kullanmakta ya da kullanmıştır. Yeni modelleri halen satılmaktadır. Fellahlar gıcır gıcır, baştan aşağı dijital kokpitli, yeni motorlu tiplerini yakın zamanda aldılar - ki bunların parası boldur, her şeyin en iyisini isterler.

Lafın kısası, tasarım olarak artık yaşını başını almış olsa da çok az pilot bu canavarla kafa kafaya bir it dalaşını göze alabilir.

Türk Hava Kuvvetleri F-16C


Bu kadar reklamdan sonra artık böyle on parmağında on marifet bir uçağım olsun diye geçirmişsinizdir içinizden herhalde.

Zor değil, babanızdan doğum günü için bir tane isteyin. Tanesi yirmi beş milyon dolar!

Çok tuzlu geldiyse almak yerine kiralamayı deneyin.

Aslında en temizi, F-16'sı olan bir arkadaşınıza gitmek. "Ya, şu uçağını bir saatliğine ver, benzinini falan, her şeyini ben alıp koyacağım, şöyle kız arkadaşımla bir piyasa yapayım" durumları.

Olmaz olmaz demeyin, olur. Sadece, bir saatlik uçuşu için sekiz bin dolar bulmanız gerekmekte. Bu para benzin, lastik ve az biraz yedek parça için, hepsi o. İki saat uçun, on altı bin dolar!

Garip hava kuvvetleri on iki uçaklık küçük bir F-16 filosunun iki saatlik uçuşu için 192 bin dolar harcar. Bunu on gün tekrarlayın, iki milyon dolar camdan dışarı gider. Bu para sadece uçakları uçurmak için! Pilotların eğitimi, maaşları, yer personeli, dolaylı lojistik, vesaire hariç.

Bunları aklınızın bir kenarında tutun.

Şimdi size başka bir uçaktan bahsedeyim.

İsmi Bayraktar TB2.

Bu bir UAV, yani drone dedikleri insansız bir hava aracı. Silah da taşıdığı için UAV yerine UCAV derler, bizdeki bilinen adı SİHA.

Yüz beygirlik, tek bir motoru ile minicik pervaneli bir uçak. F-16'nın yanında kaplumbağa sayılır, hızı sadece saatte yüz otuz kilometre. Ayıptır söylemesi, Jelena'nın arabasının motoru üç yüz kırk beygir ve neredeyse bunun iki katı hızına çıkabiliyor. Saatte iki bin küsür kilometre giden, ses hızının iki katından fazla basabilen bir F-16'ya göre ise, sormayın, komik kalıyor.

Bayraktar TB2 kaç G'lik manevra yapabilir bilmiyorum, zaten ne motorunun, ne de gövdesinin gücü öyle "Maverick" Tom Cruise usulü atraksiyonlara uygun. Üç G çekebiliyorsa iyi. Disneyland'deki Aerosmith roller coaster bile beş G'den fazlasını çekebiliyor.

Bu drone sadece elli küsür kilo bomba taşıyabiliyor. Gürbüz bir F-16 pilotu bile bunun iki katı ağırlığındadır. Bir de F-16'nın sekiz tona yakın bomba yükünü düşünürseniz, iş iyice Gulliver cüceler ülkesinde oluyor.

İşin aslı Bayraktar TB2 genelde sadece iki tane yirmi küsür kiloluk minyatür roket taşır.
Bayraktar TB-2 uçak falan avlayamaz, derin nüfuz etme becerili sığnak delen bombaları, nükleer bombaları, hatta ikinci dünya savaşının aptal bombalarını bile taşıyamaz. Ne topu vardır, ne radarı.

Bayraktar TB2

Peki nesi vardır bu kabiliyetsiz uçağın diye sorarsanız...

Bir Bayraktar TB2, 2020 yılı itibarıyla bir milyon dolar civarındadır. Yani bir F-16 yerine yirmi beş tane Bayraktar TB-2 alabilirsiniz. Türk Hava Kuvvetleri'ndeki tüm Bayraktar TB-2'lerin toplam maliyeti, dört F-16'nın fiyatından daha az. Popüler F-16 resimlerimde, kanat uçlarında üçgen kanatlı iki tane havadan havaya AMRAAM (öhö!) füzesi görürsünüz. Bunların sadece bir tanesinin fiyatı bir milyon dolardır. Eğer avanak bir F-16 pilotu bir Bayraktar TB2'ye bir AMRAAM sıkar ve düşürürse, attığı füzenin maliyeti, düşürdüğü drone'unkine denk gelir.

F-16 saatte iki küsür bin kilometre hıza ulaşabilir dedik. Dedik de, yakıtı bu hızda uçmaya sadece yirmi dakika falan yeter - o da, kanat ve gövde altında yakıt tankından başka hiç bir yük taşımıyorsa. Eğer bomba falan da varsa maksimum hızına ulaşamaz bile. Ses hızının iki katında yirmi dakika uçtuktan somra ise benzinciye çekip, depoyu yeniden doldurmak gerekir. İşin aslı sadece F-16 değil, tüm süpersonik muharip uçaklar hep ses hızının altında, saatte dokuz yüz kilometre gibi hızlarda uçarlar. Bu hız düzeyi onlara maksimum havada kalma olanağı sağlar. F-16 için bu iki saat civarındadır.

Bir Bayraktar TB2 ise yirmi dört saat boyunca havada kalabilir. F-16 pilotları astronotlar gibi şişme G-suitl'lerinin içinde, gözlerinden siperlik, kafalarında kask, ağızlarında oksijen maskesi uçmaya çalışırken, drone pilotları ellerinde kahveleri, kaykılan sandalyelerinin üzerinde görev yaparlar.
Uzun uçuşlarda geleneksel pilotlar, uçuş esnasında fermuarlarını indirip, uçlarından bağladıkları plastik keselere çişlerini yapıp, kenara koyarlar. Bu çiş seansları esnasında bir avcı uçağı saldırırsa, ne yaparlar, bilmiyorum. Drone pilotları ise arkadaşlarına seslenip, "Şu benim uçağa beş dakika göz kulak ol, ben çişe gidiyorum" diyebilirler. Hatta "Okuldan aradılar, çocuk hastalanmış, onu alacağım, şu görevi sen bitir" bile olası bir senaryodur. Yirmi dört saatlik bir görevde her pilot ikişer saat uçarak, hiç yorulmadan görevi tamamlayabilirler.

Bir Bayraktar TB2'nin saatlik uçuş maliyeti nedir, bilmiyorum, ancak motorunun, arabanızın kaputunu açtığınızda gördüğünüzle aynı olduğunu düşünürsek, üzerine biraz da lastik, yağ parası koyarak mesela elli dolar diyebiliriz. Bu hesapla Kandil üzerinde yirmi dört saat dolanan bir F-16'ya iki yüz bin dolar öderken, bir TB-2 Bayraktar'a sadece bin iki yüz dolar öderiz. 

Pratikte bir bölgeyi devamlı F-16 gibi bir platformun kontrolü altında tutmak imkansız değilse bile çok maliyetlidir. Bayraktar gibi bir drone için ise bu olağan bir iş günüdür.

Yine bir F-16 yüzlerce kilometre öteden, radar ekranlarını panayır yerine çevirir. Düşman, bir uçağın kendisine doğru geldiğini anında görür. Bayraktar TB2, F-16'ya göre çok daha küçük olduğu için radarda çok daha geç fark edilir.

Bir F-16 düşerse pilot ya ölür, ya da esir olur, sonrasında kurtarılması için Rambo'ya rica etmek falan gerekir. Bir Bayraktar düşerse cebimiz biraz acır ama olsun. Zaten bu yüzden Suriye ve Libya'da Pantsir gibi canavar hava savunma sistemlerini Bayraktarlar ile etkisiz hale getirebildik. Yoksa aklı olan hiç bir pilot uçağıyla Pantsir'lerin üzerine gitmez.

Bayraktar TB2'nin kullandığı roketler de hep bizim tasarımımız. Küçücük, hafif itkisiz roketler bunlar. İsimleri MAM, yani minyatür akıllı mühimmat. O kadar hafifler ki, benim gibi gürbüz biri, iki tanesini rahat rahat taşıyabilir. Sekiz kilometre uzaktan, hedeflerini bir metre hassaslıkla da vurabiliyorlar. Fiyatları da kelepir. Sık, sıkabildiğin kadar. Kredi kartının limitini geçmezsin.

İşte bu sebeple Türk drone'ları Suriye'de, Libya'da ve Azerbaycan'da savaşların gidişatını değiştirebildiler. Fiyatları, kullanım maliyetleri ve can kaybını önlemeleri hava kuvvetlerine yeni kapılar açtı. Milyonlarca dolar tutabilecek operasyonları, on bin dolarlar seviyelerinde gerçekleştirebiliyor Türk drone'ları.

Bayraktar TB2 elbette bir derin nüfuz edici sığnak bombası atamıyor ama bu tür bir görev o kadar çok nadirdir ki, bir F-16 bütün operasyonel hayatı boyunca bu bombayı hiç atmamış olabilir - keza bir nükleer bomba. Zaten böyle eksantrik görevler için saatine sekiz bin dolara kıyıp, bir F-16 kaldırmak en iyisi.

Kötü komşu insanı ev sahibi yaparmış, Amerikalı ve İsrailliler eğer zamanında bize silahlı drone'lar satsaymış, bunları yapmamış olacaktık.

Bunların tümü Türk insanının başarısı - Bayraktar damat olsa da tartışmasız bir başarıya imza attı. Şapka çıkarıyorum. TAI Anka'yı da unutmuyoruz tabi.

Şimdi hem damat, hem de TAI, yeni ve ileri drone'lar tasarlıyorlar, Baykar'ın Akıncı isimli drone'u F-16'nın taşıdığı her türlü mühimmatı taşıyabiliyor. Çok yüksekten uçabildiği için de devasa bir alanı aynı anda gözlem altında tutabiliyor. TAI'nin Aksungur isimli drone'u iki motoruyla kırk sekiz saat havada kalabiliyor. Kardeşi Anka'nın bazı modelleri gib, yerdeki pilottan binlerce kilometre uzakta hem de. Motorları ise turbo dizel, bir tür Isuzu motoru yani! 

Her iki grup da jet motorlu, ve bir sonraki aşaması stealth olacak drone'lar tasarlıyorlar.

Bir Amarika bu kadarını yapamıyor işte. Şaka değil, gerçekten. Nedeni ise kapitalizmin genlerinde gizli.
Ucuz ve küçük yerine daha fazla kar edebilecekleri büyük ve pahalı sistemleri tercih ediyor Amarikan firmaları. Örneğin Amarikan drone'larında kullanılan bir Hellfire roketi bizim yaptığımız MAM silahının iki katı ağırlığında, ve tanesi iki yüz bin dolara yakın. Yani sekiz tanesi bir Bayraktar TB2 ediyor. MAM'ın fiyatı açıklanmıyor ama bir Hellfire'ın onda biriyse şaşırmam.

Bu memleketin insanı istediği zaman yapabiliyor işte...

Sağlıcakla kalın.

30 Eylül 2020 Çarşamba

Côte d’Azur'e Doğru

Bu Corona illetinin en can sıkıcı kısmı benim için maske olmuştu sevgili arkadaşlar, halen de öyle. Bir türlü alışamadım maske takmaya. Nefes alırken insanın kendi nefesinin sıcaklığını hissetmesi çok yabancı geliyor bana. Bu yüzden bizi Nice'e götürecek uçağımıza bindiğimizde daha yerimize oturmadan afaganlar basmıştı şahsımı.

Şöyle bir maskenin ucundan gerip, üstten biraz temiz hava alayım dedim, hostes bir şahin gibi atladı üstüme, "Kapat bakayım onu! Çekme, uzatma maskeni!"...

Uçakla seyahat ederken, uçuş süresi ne kadar uzun, yada kısa olursa olsun, saat sabahın sekizi yada gecenin üçü bile olsa hiç dinlemem, bir bardak kırmızı şarap içerim mutlaka. Bu bana seyahat ettiğimi hatırlatan bir ritüeldir. Ancak bu maske hassasiyetini görünce, tamam dedim, yan bastık! Şarap, marap hayal diye geçirdim içimden.

Ben bunları düşünürken hostes, sınavda kopye çeken öğrencileri yakalamaya çalışan bir öğretmen gibi sağa sola bakınıyor, aniden geriye dönüp, maskesini aralayan falan var mı diye kontrol ediyordu. Eğer birini yakalarsa bağırmak suretiyle doğrudan afişe ederek, tuvaletin deliğine sokup, çıkarıyor, kurbanını maskeyi araladığına, aralayacağına pişman ediyordu.

Cenevre'den kalktık, normal uçuş irtifamıza tırmanıyorduk, ama bu şarap grevi yüzünden o kadar canım sıkkındı ki, ne anonsları dinliyor, ne de kızlarla konuşuyordum. Maske yüzünden kimsenin göremediği mahkeme duvarı gibi bir suratla oturmuş, amaçsız bir biçimde iPad'imi kurcalıyordum.

Aradan biraz zaman geçti. Gözüm, ön taraftan bize doğru yaklaşan servis arabasına takıldı. Maskeye fermuar mı takıp yiyeceğiz falan diye düşünüyordum ki, bir de baktım, iki yuro verip, bir kola alan herkes maskesini indirip, rahat rahat yiyip, içebiliyor. Demek EasyJet'e para ödeyince Corona bulaşmıyormuş.
"Anam" dedim, hayat sanki güzelleşecek gibi duruyor!

Hostes kadın arabasıyla geldi, "Keskö vu vule buar?" diye sordu. "Kırmızı şarap" dedim. "Şu mu olsun, bu mu olsun?" diye sordu, "Ver bacım, farketmez, hangisi olursa olsun." dedim. Bir ufak şişe verdi. "İki" dedim. İkinci şişeyi Jelena'ya vermeye kalktı, havada yakaladım, "Bu da benim" dedim. Ne kadar çok şarap, o kadar az maske, anlıyorsunuz değil mi?

Hayat Güzelleşiyor!
Her iki şişeyi de yudum yudum, uzun uzun, sindire sindire içtim. Maske polisi, kabin şefi, yırtıcı kuş, hostes kadın yanımdan geçerken, inadına maskesiz, gözünün içine baka baka şarabımı içmeye devam ettim...

Nice havaalanına indiğimizde günün yarısı geçmişti. Neyse ki otelimiz havaalanının çok yakınındaydı. Yine de bir terminali yürüyerek geçmektense, tramvay'a binip, neredeyse otelimizin kapısının önünde indik.

Côte d’Azur, ya da başka bir ismiyle Fransız Rivyerası, Akdeniz'in en güzel bölgelerinden biridir sevgili arkadaşlar.

Ben, Côte d’Azur'ün doğasından çok, şaşalı havasını severim. Benim yaşında olanlar için Monte Carlo, Cannes, Saint Tropez falan hep paranın, jet sosyetenin, paralı, casuslu filmlerin mekanlarıdır.

Ancak zaman, her şey gibi Côte d’Azur'den de bedelini almış. Gerçi akibeti, örneğin ellili, altmışlı yıllarda jet sosyetenin önemli bir tatil merkezinden bugün caddelerinde güvenle yürüyemeyeceğiniz bir çöplüğe dönen Acapulco kadar kötü olmamışsa da, Côte d’Azur şu sıralar eskisi kadar pırıltılı bir yer değil. Caddelerde bol bol Rusça duyuyorsunuz. Afrikalılar caddelerde size Eyfel kulesi minyatürü satmak için "Hey! My friend! Very cheap! Very cheap!" diya yolunuzu kesip, kolunuza yapışıyor, sizleri taciz edebiliyor. Monte Carlo ya da Cannes'ın ellili yıllardan kalma gösterişli binaları da sanki biraz eskimiş gibi.

Ama Côte d’Azur, hala Côte d’Azur işte...

Hala Cannes'ın güzelim otellerinin önünden geçerken etkilenmemek mümkün değil. Başınızı deniz tarafına çevirdiğinizde ise, özellikle film festivali zamanında, etkilenecek başka şeyler görebiliyorsunuz. Yine Monte Carlo'da gezerken etrafınızda Ferrari'ler, Lamborghini'ler vızır vızır geçiyor, bir bara girdiğinizde doğal bir refleksle 'Shaken, not stirred' bir Martini söylüyorsunuz kendinize.

Saint Tropez, bu Côte d’Azur şebekesinin hafif uzağında kaldığı ve gidip, gelmenin göreceki olarak zor olduğu için bence hiç bozulmamış. Dünyanın en güzel köylerinden biri olan bu cennetten kalma yer, yüzlerce yıl yaşında binalarının arasında gezen son model arabaları ve milyonlarca dolarlık yatların park ettiği marinasıyla halen bir cazibe merkezi. Eze ise zamanın orta çağlarda durduğu başka bir cennet köy.
Yani yukarda biraz mızmızlık ettim diye hevesinizi kırmış olmayayım. Côte d’Azur kesinlikle gezilmesi, görülmesi gerekli bir yer.

Zaten öyle olmasaydı neredeyse her sene en az bir kere gitmezdik.

Gerçekten de hayatımın bir çok döneminde, birçok farklı ortamda, farklı insanlarla gitmişliğim vardır bu bölgeye.

Ancak kafama kazınan ve ne olursa olsun bir daha silinmeyecek bir Côte d’Azur gezimiz vardır ki, önem bakımımdan hepsini geride bırakır.

2014 yılının 31 Aralık gününde arabaya atlayıp, yeni yıl için Côte d’Azur’e gelmiştik. Jelena hamileydi ve hamile olduğunu öğrendiğimizden beri çıktığımız ilk 'seferdi'. O zamanlar daha 🐝Mezzy🐝 'nin 🐝Mezzy🐝 olduğunu, yani bir kızımız olacağını bile bilmiyorduk. 

2015 Yılbaşı, 🐝Mezzy🐝 'yi beklerken
Hayatımın en güzel yılbaşısıydı. Monaco'da, eski bir şarap mahzeninden restorana çevrilmiş tarifi zor güzellikte bir mekanda akşam yemeğimizi yemiştik. Garip Jelena şarap içemediği için ben onun yerine de içmiştim. Monte Carlo'da, Casino'nun bahçesinde karşılamıştık yeni yılı. Herkesin karısı kendine güzeldir tabi ancak kalbimde dünyanın en güzel kadınıdır sevgili karım. Ne var ki 🐝Mezzy🐝 içerden onu her zamankinden daha güzel yapmıştı. İşte böyle bir ortamda ondan sıfıra kadar sayarak eski yılın son saniyelerini geçirmiştik. Havai fişekler yeni yıl ile birlikte canım kızımın gelişini kutluyordu.

Anladınız herhalde. Çok önem verdiğim, çok sevdiğim bir yerdir Côte d’Azur...

23 Temmuz sevgili kızımın doğum günüdür. İlk yaşını Venedik'te, Hard Rock Cafe'de kutlamıştı 🐝Mezzy🐝'cik. İkincisini ise İbiza'da, yine Hard Rock Cafe'de. Önceden planlamasak da, doğum günlerini Hard Rock Cafe'de kutlamak bir geleneğe dönüşmüştü. Üçüncü yaşını Las Vegas'ta, yine Hard Rock Cafe'de kutladı 🐝Mezzy🐝'cik. Dördüncü yaşına geldiğinde ise artık nereye gideceğimizi biz değil, o belirlemeye başlamıştı. Doğum günü için nereye gidelim diye sorduğumuzda "dizzi-rend", yani Disneyland demişti. İster istemez dördüncü yaşına Paris'te, Hard Rock Cafe'de girdi canım kızım.

Bu sene, beşinci yaşı için de Disneyland diye tutturmuştu, ancak Disneyland'in etrafında başka Hard Rock Cafe kalmadığından biraz lojistik yapmak zorunda kalmıştık. O yüzden de kızımın beşinci doğum günü için Hard Rock Cafe Nice'i sectik, üç günlük bir Côte d’Azur gezisini altı günlük bir Disneyland tatili ile birleştirdik ve "Et Voilà!", kendimizi Nice'de bulduk.

Devam edeceğiz...

23 Eylül 2020 Çarşamba

Roquefort

Sevgili arkadaşlar, bu akşam bir Roquefort akşamı. Roquefort, hayli ünlü bir Fransız peyniri, mavi peynir denilen bir peynir türü. Mavi peynir özel bir bakteri ile, genelde bir mağarada mayalanır. Bir mavi peynir sadece ve sadece Roquefort-sur-Soulzon bölgesindeki Combalou mağaralarında mayalanmışsa, onu Roquefort diye satabilirsiniz. İtalyanların Gorgonzola peyniri de Roquefort gibi bir mavi peynirdir.

Bilenleriniz bilir, Roquefort hayli tuzlu, kokulu ve kuvvetli bir peynirdir. Bu yüzden seveni olduğu kadar bol bol düşmanı da bulunur.

Ben şahsım, doğru şeyle birlikte yediğimde Roquefort (ve Gorgonzola) 'dan fazlasıyla zevk alırım.

Roquefort'un kriptoniti şekerdir. Tatlı bir şey, örneğin şeftali, kayısı gibi bir meyve ve TABİ Kİ şarap ile yendiğinde tadına doyulmaz. Kimisi tatlı şarap ile sek olarak yese de benim için tatlı şarap sütlü çay gibi, yani sadece Brit’lerin sevebileceği bir şey olduğundan pek haz etmem.

Yine Burgundy'de Roquefort soslu bir beef steak yemiştim. Aradan on beş yıldan fazla geçti, tadını hala unutamadım. Başka bir kez, ev sahibimizin Fransız olduğu bir yemekte Roquefort'lu kanapelerin üzerine kürdanla birer dilim şeftali dikmişlerdi, tadları çok güzeldi.

Roquefort olmasa da, İtalyanlar Gorgonzola'yı et ve makarna sosu için kullanırlar. Yine benden onar puan tabi.

Tatlıyla çok arası olmayan ben şahsım ise şarabın yanında Roquefort'u üzümle tüketir ve ihya olurum - Şekil A.

Akşamınız güzel olsun.



Sadece bir "Hayır" sözcüğü

1959 yılında El Comandante, yani yoldaş Fidel, Küba’da ABD’nin kankası diktatör Fulgencio Batista’ta karşı gerçekleştirdiği devrim sonrasınd...