5 Temmuz 2020 Pazar

Époisses

Sevgili arkadaşlar, karımla pazar keyfi yapıyoruz. Peynirlerimiz Caciotta al Tartufo, Parmigiano (Parmesan) ve Époisses. Trüflü Caciotta'dan size daha önce de bahsetmiştim. Parmesan'ı zaten bilmeyeniniz yoktur. O yüzden bugün Époisses'a yoğunlaşalım.

Époisses Fransa'nın Burgundy, yani Burgonya bölgesinden gelme, dışı portakal, içi krem renkli, yumuşacık bir peynir.

Burgonya'nın Charolais isimli ineklerinin sütüyle yapılır. Süt, pastörize ya da sterilize edilmeden, inekten çıktığı gibi peynir yapımına gider.


Bildiğiniz gibi Burgonya bir şarap bölgesidir. Dünyanın en pahalı şarabı dahil en güzel şaraplarından bir kaçı bu bölgede yapılır.

Her şarap bölgesinde olduğu gibi Burgonya'da da şarap yapıldıktan sonra kalan üzümlerin çöpleri, kabukları vesaire damıtılır ve kuvvetli bir alkol elde edilir. Bu tür brandy'ler, örneğin üzümün tümü damıtılarak yapılan Konyak gibi brandy'lere göre çok daha az tatlı ve aromatiktirler, ama kodu mu oturturlar adamı.

İşte Burgonya'da yapılan bu tür brandy'e Marc derler. Époisses peyniri de olgunlaşana kadar haftalarca Marc ile yıkanır.

Époisses en çok sevdiğim peynirdir desem abartmış olmam. Şarapla mükemmel gider. Ancak bir tavsiye, Époisses Burgonya'dan gelse de Pinot Noir isimli çok nazik ve asil bir üzümden yapıllan Burgonya şaraplarıyla bence biraz fazla sert, biraz kuvvetli kalır. O yüzden ben Époisses'ı çoğunlukla Bordeaux şarapları ile yerim. Karar sizin tabi.

Bir de küçük uyarı. Époisses bizim ağız ve daha da önemlisi burun tadımıza pek uymaz. Nazik bir mideniz varsa denemeden önce bir daha düşünün derim.

Herkese güzel bir Pazar günü diliyorum 😍❤️🧀🍷


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sadece bir "Hayır" sözcüğü

1959 yılında El Comandante, yani yoldaş Fidel, Küba’da ABD’nin kankası diktatör Fulgencio Batista’ta karşı gerçekleştirdiği devrim sonrasınd...