3 Haziran 2020 Çarşamba

İsviçre Peyniri Reklamı

Sevgili arkadaşlar, biraz İsviçre peyniri reklamı...


Tabakta, en alttaki etin solundan başlayıp, saat yönünde ilerlersek:

1-Tête de Moine

Anlamı "Keşişin Kafası". Sekiz yüz yıl önce, Jura dağlarının Bern tarafında, bir manastırda keşişler tarafından yapılmaya başlanmış. Şarap bardağının hemen üzerindeki Girolle isimli makinesiyle ince katmanlardan oluşan bir çiçek gibi kesilir. Bence Isviçre’nin en güzel peynirlerinden biridir. Sert, kokulu, kuvvetli tatlı bir peynirdir. Şarapla birlikte çok zevk alarak yerim.

2-Tomme

Tomme, Franco-Swiss bir peynir. Tarihi antik zamanlata kadar uzanıyor. Yağı alınmış sütle yapılıyor, o yüzden oldukça şişko-friendly, ancak aynı sebepten çok hafif tatlı kokulu. Gerçek Tomme benim çocukluğumun şekersiz sakızlarını anımsatır bana hep. Kremvari, üzerinde mold dedikleri yumuşak bir kabuğü vardır. Tomme yapıldığı yere göre isimlendirilir. Bu Tomme, bir Tomme Vaudoise, yani Vaud kantonunda yapılmış. Yine tadı çok hafif olduğundan, yaygın olarak tatlandırmak için onla bunla karıştırılır. Ben Truffle yani Trüf mantarıyla yapılanına deli olurum. Tabakta gördüğünüz ise kimyonlu Tomme.

3-Camembert

Açılışta İsviçre peynirleri dedim ama Camembert baştan aşağı Fransızdır. Normandiya bölgesinden gelir. 1800'lerde yapılmaya başlanmış, yani yeni sayılır. Bizim ağız tadımıza hiç uymaz. Eğer alışık değilseniz, bırakın yemeyi, yanında zor durursunuz. Ben yirmi küsür seneden sonra alıştım, hatta aramızda bir sevgi bile oluştu. Ben sadece şarapla birlikte yerim ama Fransızlar bunu ve kızkardeşi Brie'yi her yerde, her şeyle birlikte, her zaman yerler.

4-Tilsiter

Tilsiter, Bern civarlarından gelme, hafif, yumuşak sayılabilecek, çok rahat yenilebilir bir peynir. Ben hem kahvaltıda, hem şarapla çok severim. Bu da yeni bir peynir sayılır. 1850'lerde Prusya'lı göçmenler yapmaya başlamış.

5-Appenzeller

Bu peynir baştan aşağıya İsviçre sevgili arkadaşlar. Sekiz yüz yıldır, adı üzerinde Appenzell kantonunda yapılma. Yeme de yanında yat, farklı tadları ile sert sayılabilecek, mükemmel bir peynir. Kahvaltı, şarap, sandviç, her şekilde tüketmekteyim. Bizim ağız tadımıza da çok uygun.

6-Gruyère

Yani "Gravyer"... İsviçre'nin alameti farikası. Fribourg kantonunun Gruyère bölgesinden gelme. Bizim eski kaşarın en az iki kat lezzetlisini ve aromatik halini düşünün. Yeme de yanında yat. Her yerde, her şeyle yerim. İsviçrenin fondue'sünün en has hammaddesidir. Gruyère köyü de bir dünya harikasıdır. Görmediyseniz yolunuz düştüğünde kaçırmayın.

Etimiz Viande Séchée, çemensiz pastırmaya benzer, Heidi'nin memleketi Grisons'dan. Şarap ise Valais'den, güzel bir Pinot Noir.

Bon Appetit 😋🍷

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sadece bir "Hayır" sözcüğü

1959 yılında El Comandante, yani yoldaş Fidel, Küba’da ABD’nin kankası diktatör Fulgencio Batista’ta karşı gerçekleştirdiği devrim sonrasınd...