8 Kasım 2017 Çarşamba

Barolo

Bu akşamki şarabımız bir Barolo sevgili arkadaşlar. Barolo, İtalya'nın kuzey-batısında, Fransa'nın Cote d'Azur sahiline komşu Piemonte bölgesinden gelme. Piemontenin başkenti Torino. Şaban Hakandan hatırlarsınız. Barolo,'nun kendisi ise bu bölgede bir komün - şehir diye düşünün.

Barolo şarabı ise bu bölgede yetişen Nebbiolo isimli bir üzümden yapılıyor. Nasıl Sangiovese üzümü Toskano'nun hazinesi ise, Nebbiolo da Piemonte'nin cevheri. Yine çok tanınan Barbaresco isimli şarap da Nebbiolo'dan yapılır.

Bu bölgeye çok yolumuz düşer. Bir keresinde şarap köylerine gidip, size uzun uzun anlatırım.

Barolo en kaliteli İtalyan şaraplarından biridir. Bir o kadar da pahalı tabi. Ama şarap da şarap işte.

Çok güzel, yakut kırmızısı bir rengi vardır. Bayağı da açıktır. Bardağınızın arkasını net görebilirsiniz. Tanik ve asidik bir şarap. Bu yüzden güzel yıllanır, ama gençken de biraz sert olur.

Biraz "kuku" bir şaraptır. Doğru içilmezse içeni mutsuz edebilir. Doğru içildiğinde ise fantastik bir tadı vardır. O yüzden Barolo forumlarına bakın, çok olumlu ve çok olumsuz yorumları bir arada görürsünüz.

Her yiğidin yoğurt yiyişi farklı tabi, hele benim gibi bir yiğit çırağının yoğurt yiyişini daha da bir şüpheyle alın. Barolo bence on yaşında, şişesi elli yuroluk bir rizerva değilse, mutlaka ve mutlaka karafta en az beş saat beklemeli. Karafınız yoksa bir sürahiye koyun ve bu kez en az yedi saat bekletin derim.

Bir patronum vardı, çok severdi Barolo'yu. On yıla yaklaşıyor vefat edeli. Onunla çok içerdik bu şarabı. Öldükten sonra neredeyse hiç içmedim desem yeri. Ta ki bu yıla kadar. Sevgili yeğenlerim bir şişe getirmişti, onu zevkle içtim. Sonrasında iki sevgili arkadaşımızın bir yemek davetinde, gerçekten şaheser bir Barolo içtik. Ama BAYAĞI külli miktarda içmiştik.

Bu gece de Barolo oldu işte böyle.

Bu şişeyi patronum için içiyorum. Huzur içinde uyusun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sadece bir "Hayır" sözcüğü

1959 yılında El Comandante, yani yoldaş Fidel, Küba’da ABD’nin kankası diktatör Fulgencio Batista’ta karşı gerçekleştirdiği devrim sonrasınd...