16 Şubat 2012 Perşembe

Borç ve Alacak

Yunanistan battı diyoruz uzun bir suredir. Niye battı diyoruz? Çünkü çok borçlu, borçlarını ödeyemez duruma geldi.

Demek borçlu olmak kotu bir şey…

Etrafımıza bakalım. En çok borç içinde kim yüzmekte.

Dünyanın ikinci büyük borçlusu bankalardır. Kime borçludur bankalar? Sana, bana. Tüm mevduatlarımız bankaların bize geri ödemekle yükümlü olduğu borçlardır.

Borçlu olmak kötüyse demek ki tüm bankalar batacak. Hemen çekelim paramızı.

Yok, yok. Hemen bankaya koşmayın. Tamam, bankaların borçları derya ama bir o kadar da, hatta daha da fazla alacakları var.

Nedir bu alacaklar?

Bankaların verdiği krediler. Bu kredilere, mevduatlara ödediği faizden daha fazlasını bindirdiği için bankaların alacakları borçlarından daha yüksektir.

Yani borçlu olsalar da alacakları daha fazla olduğu için aslında keyifleri iyidir. O yüzden koşmayın dedim ya bankalara paranızı çekmek için.

Kıssadan hisse ne burada? Şu:

Sadece borcuna bakarak kimsenin iyi ya da kotu olduğunu, müreffeh ya da batik olduğunu anlamak mümkün değildir. Alacaklarına da bakmak gerekir. Alacakları borçlarından fazlaysa problem yok demektir.

Yukarda Dünyanın ikinci büyük borçluları bankalardır dedik. Peki birinciler kimdir?

Devletlerdir.

Her devletin borcu vardır. Bir iç borç, bir dış borç.

Bir devletin iç borcu, annenizden borç almaya benzer. Annenize biraz dil döker, biraz şirinlik yaparsınız, borcunu istemeyi bırakır. Aksilik bile etseniz size mahkemeye verecek değil ya… Biraz hır biraz gür idare edersiniz.

Bir devletin dış borcu ise ev sahibine ödediğiniz kira gibidir. Geç ödersiniz, faiz biner. Ödemesiniz, icra gelir, atar dışarı.

Bundan dolayıdır ki bir devletin dış borcu çok ama çok önemlidir. Yunanistan bundan battı zaten, hatta iç borcu da kontrol edemediği Euro üzerinden olduğu için sanki dış borçmuş gibi çarptı komsuyu netekim.

Her devletin dış borcu vardır. Amerika’dan Avrupa’ya hepsi dış borca öyle bir batmış ki, ne siz sorun, ne ben söyleyeyim.

Ama sahi kimdir bunların alacaklıları hiç düşündünüz mü?

Birileri bu borçları verdi ki bunların hepsi borç batağında….

Yukardaki banka misali, devletlerin sadece dış borcuna değil, dış alacaklarına da batarsak, İsviçre, Lüksemburg gibi küçük bir iki ülke dışında bir büyük ülkenin alacakları borçlarından fazla.

Çin!

Bütün Dünya neredeyse Çin‘e borçlu ya da borçlu olma yolunda.

Bunun da bir tek sebebi var. Çin üretiyor, yani çalışıyor.

Başta Avrupa, diğerleri ise kebap :)

Anlayın yani…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sadece bir "Hayır" sözcüğü

1959 yılında El Comandante, yani yoldaş Fidel, Küba’da ABD’nin kankası diktatör Fulgencio Batista’ta karşı gerçekleştirdiği devrim sonrasınd...