19 Ocak 2014 Pazar

Hıyarlık

Bu yazının anahtar sözcüğü obnoxious arkadaşlar. Latince kökenli bir sözcük, "abnakşıs" şeklinde telaffuz ediliyor. Bir sözcükle Türkçemizdeki karşılığı 'hıyar'. Burada tabii ki salatalarda kullanılan sebzeden bahsetmiyoruz.

Sözcüğün türevleri olan obnoxiously 'hıyarca', obnoxiousness ise 'hıyarlık' demek.

Obnoxius biri sizin sinirinizi kaldırır, saldırganca konuşur, öyle şeyler söyler ki, kaka gibi kalırsınız bir anda.

Biraz medeni bir insansanız ne söyleyeceğinizi bilemez, eve gidince kafanızda kurar, "Lan keşke şöyle cevap verseydim..." dersiniz, ancak artık çok geçtir. Olayın siniri bir süre devam eder, sonrasında etkisi azalır ve kaybolur. Bu süre kişiden kişiye değişir.

Yok medeni biri değilseniz, bu hıyarın ağızının ortasına çakarsınız bir tane. Sinir falan kalmaz, gece rahat rahat uyursunuz.

Medeni olmayan seçenek obnoxious kişilere uygulanabilecek aslında en doğru ve en etkili yöntemdir, ancak yaygınca kullanılmaz.

Çünkü obnoxious kişiler obnoxious olduklarının bilincindedirler. Uzun yıllar obnoxious olmanın verdiği deneyim ile ne zaman obnoxious olmaları gerektiğini çok iyi hesaplarlar. Sizi hiç beklemediğiniz bir anda yakalarlar ve saldırılarını yaparlar.

Gafil avlandığınız için gereken tepkiyi, yani ağızlarının ortasına bir tane çakmayı, gösteremezsiniz. Olayın bilincine vardığınızda ise artık çok geçtir. Obnoxious rakibiniz saldırısını bitirmiş, amacına ulaşmıştır.

Size de eve gidip "Lan, keşke şöyle deseydim..." demek düşer.

Obnoxiousness, yani hıyarlık aslında herkesin içinde vardır. Zaman zaman hepimiz biraz obnoxious oluruz. Ancak bunun derecesi, içimizdeki obnoxiousness'ı ne kadar kontrol edebildiğimize bağlıdır. Bu yüzden, etrafımızda gördüğümüz hıyarlar, farklı bir insan modeli değil, içlerindeki hıyarlığı kontrol edemeyen siz, ben gibi sıradan kişilerdir.

İşe biraz filozofik bir açıdan bakarsak, hayat bir mahzende el yordamıyla yürümeye benzer arkadaşlar. Etrafınızdaki herşeyi bir bakışta göremezsiniz. Yürüdükçe yeni bir şeyle karşılaşır, deneyimlerinizi güncellersiniz.

İşte bu karanlık yolculuğunuzda, arada bir de obnoxious insanlara denk gelirsiniz. Yürümeye devam ettikçe, yani yaşlandıkça, rastladığınız obnoxious insanların sayısı artar, siz de hıyarlığın gün geçtikçe yaygınlaştığı izlenimine kapılırsınız.

Bu noktada paniğe kapılıp gelecek için endişelenmenize gerek yoktur, çünkü hıyarlık artarak büyüyen bir fenomen değildir. En baştan beri aynı miktarda bulunmaktaydı, sadece siz yaşayarak bunlarla daha fazla karşılaştınız, hepsi o.

Ve hayatın karanlık mahzeninde el yordamıyla yürüdükçe de obnoxious insanlarla karşılaşmaya devam edeceksiniz.

Yada edecektiniz.

Çünkü günümüzde sosyal medya bu gidişatı kökünden değiştirdi.

Sanki birisi, hayatın karanlık mahzeninde düğmeye basıp bir anda ışıkları yaktı. Gözünüz aydınlığa alıştığında, belki de önünüzdeki on sene içerisinde yavaş yavaş karşılaşacağınız hıyarların tümünü bir anda görmüş oldunuz.

Sosyal medya, etrafınızdaki obnoxious insanları ortaya çıkarmakla kalmadı, bir de bunlara obnoxiousness'larını daha da başarılı icra edebilmelerini sağlayan bir ortam yarattı. Bu kişiler artık çok daha geniş bir kitleye, çok daha kısa bir süre içinde ve çok daha etkili bir biçimde hıyarlıklarını ulaştırabilmekte.

Bu yazıyı yazmamın sebebi, eğer siz de, insanların hıyarlıklarımdan sıkıntılıysanız, size yalnız olmadığınızı hatırlatmak.

Yine tavsiyem, bu hıyarlar yüzünden hayatınızı da değiştirip, insanlığa yada sosyal medyaya küsmeyin.

Bu hıyarların tedavisi çok zordur ancak kendinize bir anti-obnoxiousness terapisi yapabilirsiniz.

Bu Pazar'lık da bu kadar. Herkese iyi haftalar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sadece bir "Hayır" sözcüğü

1959 yılında El Comandante, yani yoldaş Fidel, Küba’da ABD’nin kankası diktatör Fulgencio Batista’ta karşı gerçekleştirdiği devrim sonrasınd...