Her milletin adı kadar doğruluğundan emin olduğu, ancak kendilerinden başka kimsenin aynı görüşü paylaşmadığı saplantıları vardır.
Diğer milletlere kaka atmaya başlamadan önce kendimize bakalım.
Gerçek bir Türk yaprak dolmasının ya da İzmirli değişiyle sarmanın öz be öz Türk olduğuna emindir mesela.
Halbuki yaprak dolması bütün Balkanlarda yaygındır. Üzüm yaprağından, zeytin yağı ile yapılır. Ne zeytin yağı, ne de üzüm yaprağı Türk mutfağının birer parçasıdır. Göçebe olan Türkler, koyunları ile gezdiklerinden zeytin ağacı dikip, zeytinleri hasatladıktan sonra yağlarını çıkarmaya, şarap yapmak için de üzüm yetiştirip, yapraklarını dolma için kullanmaya pek de meyilli değillerdir. Yaşam tarzları yüzünden koyun güdüp, kuzu çevirme yapmaya daha yatkındırlar.
Rakı da üzümden yapılma bir içkidir. Aslen Türk falan değildir. Tamamen Yunan kökenli olup, yolu düşen bir bardak uzo içerek aradaki benzerliği görebilir. Asıl Türk içkisi kımızdır. Göçer Türkler atlarının sütlerinden yaparlar. Bugün bile Kazakistanda kımız içebilirsiniz, ama oralarda ne rakı, ne de dolma gördüm.
Üzüm ve zeytinyağı, Akdeniz'in olmazsa olmazıdır. Yunan, Sırp, Hırvat, özellikle İtalyan ve İspanyol mutfağı zeytin yağı bazlıdır. Üzüm yaprağı ve üzümden yapılma içkiler ise yine bütün Akdenizde yaygındır. Üzüm aslen şarap için yetiştirilir, ancak üzüm artıklarından ya da şarap yapılmayacak kadar kötü üzümlerden de başka içkiler yapılır. Yurt dışındaysanız ve canınız rakı çekerse Yunanistan'da uzo, İtalya'da sambuca, Fransa'da pastice bir otuz beşliğin yerine sorunsuz geçer.
Ancak nüfusumuzun hemen hepsi rakının da, dolmanın da Türk olduğuna emindirler. Rakı bizim değil dediğinizde analarına küfür etmişsiniz gibi hırlarlar size.
Ne yapalım, saplantı işte.
Amerikalılar mesela, bir kuşun "tweet" diye öttüğüne emindirler. Elli yaşıma geldim, hala "tweeet" diye öten bir kuş görmedim. Ciik, gaaak falan neyse de, "tweet"... Yok be abi.
Ama Yank'lar evvel ezel bu hayvan seslerini tutturamazlar.
Allah aşkına siz hiç "kaka dudıl duuuu" diye öten bir horoz gördünüz mü? Kukuriku tamam, Fransızlar da öyle der, üü-üüürüüüü-üüüü daha bir gerçekçi ama kakadudılduuuu,... de get la!
İşte bu Amarikalılar koyunların da "meeeee" değil, 'baaaaa" dediklerine bütün kalpleriyle inanırlar.
Üstüne bir de bu koyun sesiyle çocuk şarkısı yapmışlar "Baaaa baaaa black sheep" diye.
Eh, kültür emperyalizmi işte. Youtube'da iki çocuk şarkısı çalın, hemen üçüncü olarak bu şarkı çıkıyor karşınıza.
Bizim 🐝Mezzy🐝'cik de bu şarkının hastası oldu işte. Kendi çapında söylüyor bile "Baaaaaa baaaa" diye.
Tabi ki sevgili kızımın şarkı söyleyip, eğlenmesi kadar güzel bir şey olamaz. Ancak bu şarkı benim tarafımda biraz karışıklığa yol açıyor.
Size şöyle izah edeyim.
Biz evde aramızda İngilizce kullanıyoruz. Karım 🐝Mezzy🐝'le Sırpça, ben de Türkçe konuşuyoruz. TV ve iPad izlerken de 🐝Mezzy🐝 devamlı Fransızca duyuyor.
Dört dil yani...
🐝Mezzy🐝'nin doktoru bizim bu halimize çok gülüyor. Ben kızım ne zaman konuşur diye sorduğumda, dört yaşına kadar yolu var dedi bize. Bi-lingual çocuklar normalde bir sene falan geç başlarlarmış konuşmaya. Quad-lingual olanlara tanrı yardım etsin tabi 😊
Ama umut fakirin ekmeğidir. Sevgili kızım bıgıııı-gıf-buguuu-baaa diye söylendiğinde, arada çıkan her "baaa" hecesini "baba" gibi duymaya çalışıyorum.
Üstüne de bu aptal şarkı gelince, 🐝Mezzy🐝 her 'baaaa' dediğinde bir oturup, bir kalkıyorum.
Ancak bu durum, bugün itibarıyla değişti.
Sevgili kızım, ben koltukta uzanmışken bir tırtıl gibi üzerime tırmandı ve ilk defa, hiç bir kuşkuya yer bırakmadan bana "baba" dedi.
Çok mutluyum sevgili arkadaşlar, anlatması çok zor bir duygu bu. ❤️
Şimdi Jelena "mama" için çalışmalara başladı 😛
Ancak çoklu dilin bir cilvesi, 🐝Mezzy🐝'nin "baba" deyişine kayımvaldem rakip çıktı.
"Baba" Sırpçada anne-anne demek 😍
Mutlulukla kalın ❤️
2 Mayıs 2017 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Radyoaktivite - Ne Yapalım?
Uzun süredir bu nükleer savaş konseptine takıldık sevgili arkadaşlar. Üstüne bir de özel bir kaç mesele girince bir türlü sonlandıramadık. K...
-
"Burgundy for kings...." Bir Fransız deyişi. Burgonya şarapları krallar içindir anlamına geliyor. Gerçekten de eski dünyanın en kl...
-
Dünyanın en büyük meydanı hangi şehirdedir hiç düşündünüz mü? Wikipedia’da gelecek haftaki Çin ziyareti için Tiananmen meydanını okurken onu...
-
Bugün eşim Jelenayla birlikte bir ara çok sıklıkla gittiğimiz ancak son günlerde ihmal ettiğimiz Fransanın Bourgogne bölgesine çevirdik rota...
-
Bir önceki yazıda petrol ve kömürün karbondan oluştuğunu ve karbonun oksijenle birleşerek yanması sonucu ısı yani enerji elde ettiğimizi söy...
-
Biraz daha uçak geyiği yapalım. Bu kez sivil uçak kazalarına şöyle bir bakalım. Arabalarımıza estetik amaçlı takarız spoiler'leri. Spoil...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder